Epoxy gietvloer - EP gietvloer


Al jaren wordt de gietvloer toegepast in de industriële en bedrijfsmatige sector met belangrijkste reden dat de gietvloer naadloos, slijtvast en gemakkelijk in onderhoud is. Door deze voordelen bleven de gietvloeren niet onopgemerkt in de particuliere sector en retailbranche. Door de belangstelling van architecten, designers, woonmagazines en tv-programma’s is de gietvloer de laatste tien jaar uitgegroeid als een populaire vloerafwerking.

De epoxy gietvloer, ook wel de EP-gietvloer genoemd, is een vloersysteem dat in meerdere, vloeibare lagen wordt aangebracht. De Epoxy gietvloer is vloeistofdicht, naadloos, duurzaam en slijtvast. Door deze eigenschappen wordt de Epoxy gietvloer veelal bedrijfsmatig toegepast en is uitermate geschikt voor intensieve belasting. Epoxy is een hard materiaal en in tegenstelling tot de PU Gietvloer welke hard-elastisch is. Een nadeel hiervan is dat de Epoxy gietvloer door beweging van de ondergrond eerder kan gaan scheuren terwijl de PU gietvloer iets meer scheuroverbruggend is. Een Epoxy gietvloer heeft een industriële uitstraling en geeft door eenheid een strak design. Er moet wel op dit systeem geleefd en gewerkt worden waarbij “krassen” in de vloer voor een persoonlijke toevoeging zorgen. In de regel kan gesteld worden dat de chemische bestandheid, stoot- en slijtvastheid van een Epoxy gietvloer groter is als van een Polyurethaan gietvloer.


Kleuren en Design Epoxy gietvloer


De epoxy gietvloer kan in elke RAL kleur of kleurcombinatie worden samengesteld. Indien er gewerkt wordt met een tweetal kleuren wordt er vaak gesproken over een betonlook of marmerlook gietvloer, ook wel flame gietvloer genoemd.



Onderhoud Epoxy gietvloer


In de praktijk volstaat het om een Epoxy gietvloer te stofzuigen en te dweilen. Stofzuigen bij voorkeur met een zachte borstel (bijvoorbeeld een parketborstel). Dweilen kan gebeuren met een warm water en een neutraal schoonmaakmiddel (met een laag zeep-residu). Daarnaast zijn er op de markt ook speciale reinigingsmiddelen voor gietvloeren te koop.

Geen enkel materiaal is volkomen krasvast. Dit geldt dus ook voor de Epoxy en PU gietvloer. Naarmate het oppervlak meer glans vertoont en ook donkerder van kleur wordt, worden krassen beter zichtbaar en eerder als storend ervaren. Bij gietvoeren wordt het aangeraden om viltjes onder de stoelen en meubels te plaatsen om krassen zoveel mogelijk te voorkomen.

Afhankelijk van de intensiteit en het gebruik van de Epoxy gietvloer is het ook mogelijk om de vloer na intensieve reiniging opnieuw te laten lakken. De Epoxy gietvloer wordt dan eerst licht geschuurd zodat lichte krassen verdwijnen waarna voorzien van een nieuwe topcoat.

Bedrijfsmatig of voor grote ruimtes is het wellicht raadzaam één of twee maal per jaar een schrob/zuig of boen behandeling toe te passen door een schoonmaakbedrijf. Zorg voor het gebruik van een witte pad onder de schrobmachine aangezien deze pad alleen boent en uw vloer niet beschadigd.

Epoxy gietvloer maken


De Epoxy gietvloer wordt in een aantal fases gemaakt. Na de inspectie van de ondergrond wordt deze bewerkt door het wegwerken van oneffenheden, stof- en vetvrij maken en bij nieuwe cementdekvloeren wordt er een vochtmeting uitgevoerd.

Daarna wordt de ondergrond bewerkt met een hechtlaag / primer waarna de Epoxy gietvloer wordt gegoten. Tot slot wordt de Epoxy gietvloer voorzien van een topcoat welke optimale bescherming aan de gietvloer biedt. De topcoat kan van mat-zijdeglans tot hoogglans worden aangebracht. Voor een uitgebreide toelichting over het maken van een gietvloer zie het tabblad PU gietvloer.

Prijs Epoxy gietvloer


De prijs van een Epoxy gietvloer is afhankelijk van een aantal factoren waaronder de gestelde c.q. gewenste technische selectiecriteria alsmede de gebruiks- en esthetische eisen. Het productenscala alsmede de kwaliteitsverschillen zijn op basis van de bovenstaande aspecten uiteenlopend. Maar ook factoren als de benodigde ondergrondbehandeling, vloeropbouw als van het oppervlakte tellen in de prijsvorming van de Epoxy gietvloer mee. Kortom, voor de gemiddelde consument lastig om door de bomen het bos te zien. Een goede inventarisatie en bespreking van de wensen is hierbij een belangrijke factor en mede bepalend voor de prijs van de Epoxy gietvloer.

 


Enkele wensen welke aan een Epoxy gietvloer gesteld kunnen worden:
- Bepaalde chemische en mechanische bestandheid
- Krasvastheid
- Kleurvastheid / UV filter
- Slijtvastheid
- Elasticiteit
- Vloeistofdichtheid
- Geleidbaarheid
- Stroefheid
- Reinigbaarheid
- Structuur

Offerte aanvragen
Showroom
Fotogalerij
Film
Facebook   Instagram   Pinterest