Betonlook vloer


De betonlook vloer is een verzamelnaam voor verschillende type vloerafwerkingen met een betonlook uiterlijk. De naam is ontstaan door het mengen van een PU gietvloer of Epoxy gietvloer in lichte en donkere grijze kleuren en de egale grijze gietvloer in de industriële sector. De laatste jaren zijn de betonlook vloeren door interieurarchitecten geïntroduceerd in de woning en retail branche. De populariteit van de betonlook vloeren blijft stijgende door de nodige media aandacht op televisie en interieur-/woonmagazines. In eerste instantie is de betonlook vloer geïntroduceerd bij de zogenaamde trendy winkels en designinterieurs maar tegenwoordig zie je de betonlook vloer in elk type interieur van woonkamer tot slaapkamer. Onderstaand een toelichting van een aantal verschillende betonlook vloeren.



PU Betonlook vloer


Zoals al eerder vernoemd is de meest bekende betonlook vloer de PU of Epoxy gietvloer in een egale grijze kleur (ook wel uni of mono gietvloer genoemd) of met twee verschillende grijstinten door elkaar gemengd. Indien de gietvloer met verschillende kleurtinten wordt gemengd wordt deze ook wel marmerlook of flame vloer wordt genoemd. De benaming is vaak afhankelijk van de gekozen kleurstellingen. De PU of Epoxy betonlook gietvloer zijn volledig naadloos, strak, slijtvast en makkelijk in onderhoud. Daarnaast is deze betonlook vloer realiseerbaar met een minimale beschikbare hoogte van 2-3 mm en kan de betonlook gietvloer op vrijwel elke vormvaste, droge ondergrond worden gerealiseerd.

Tegenwoordig zie je dat men op zoek gaat naar alternatieve voor deze betonlook gietvloer doordat men bijvoorbeeld de “natuurlijke look “ mist door de strakheid van de vloer of om prijstechnische redenen. Er wordt dan gezocht naar een betonlook vloer gemaakt van natuurlijke materialen zoals een betonvloer of een cementdekvloer.

 


Uniek: Venetiaans woonbeton


In 2013 ontwikkelde Berkers Totaal Vloeren het Unieke Venitiaans woonbeton. Een vloerafwerking van slechts 2 mm dik, welke het uiterlijk en gevoel benaderd van een gevlinderde, licht gepolijste betonvloer.

Venetiaans woonbeton wordt ambachtelijk gepleisterd met micro-beton en additieven, waarbij deze wordt afgewerkt met toepassing van afwerkingstechnieken van de gevlinderde betonvloer. Dit maakt onze vloer uniek in zijn soort, waarbij het Venetiaans woonbeton niet de vele nadelen kent welke wel bekend zijn van de gevlinderde betonvloer. Er hoeft namelijk niet met dilataties gewerkt te worden en het Venetiaans woonbeton kent geen lange droge tijden waardoor ook geen risico's tot bevuiling ontstaan voordat de vloer is afgewerkt met een transparante matte coating of een impregnatie. Venetiaans woonbeton wordt ook in de laatste afwerkingsfase gemaakt waardoor de kans op beschadigingen en bevuiling minimaal zijn.


Venetiaans Woonbeton

Design Woonbeton


Het Design Woonbeton is een microbeton vloer met een levendig en natuurlijk karakter. Het Design Woonbeton wordt veel toegepast als alternatief voor een gevlinderde betonvloer en wordt gelegd in uiteenlopende interieurs van modern tot klassiek, van landelijk tot industrieel.

Design Woonbeton
Design Woonbeton


Concrete Design Woonbeton



Concrete Design Woonbeton is een cementgebonden gietvloer op gemaakt op cementbasis waardoor deze vloer leeft met oneffenheden en mogelijk scheurwerking kent. Dit geheel benadrukt de natuurlijke look van de vloer en geeft de vloer een minimalistische uitstraling.

Concrete Design Woonbeton is een stoere, robuuste vloerafwerking met een vloeropbouw van circa 4 mm dik en kan op vrijwel elke schone, stabiele ondergrond worden aangebracht. Concrete Design Woonbeton wordt met een speciaal ontwikkelde ECO-sealer afgewerkt welke geschikt is voor minerale ondergronden en uw vloer meer intensiteit geeft.




Natuurlijke betonlook vloer: gevlinderde cementdekvloer


Steeds vaker komt ook de vraag om een traditionele gevlinderde cementdekvloer als eindafwerking te willen gaan gebruiken. Een gevlinderde cementdekvloer is zonder verdere vloerafwerking niet geschikt als vloer in woonhuizen om onderhoudsredenen en de poreusheid van de cementdekvloer (open poriën, blijft stoffig/korrelig en niet schoon te houden).

De gevlinderde cementdekvloer zal dan moeten worden voorzien van een transparante matte coating waarbij de oneffenheden van de gevlinderde cementdekvloer aanwezig blijven in de eindafwerking. Daarnaast moet men zeker rekening houden met het ontstaan van krimpscheuren en/of craquelé welke zichtbaar blijven in de eindafwerking en er dient een minimale hoogte beschikbaar te zijn van 35 mm. Het is wel mogelijk om de gevlinderde cementdekvloer volledig te kleuren echter een kleurgarantie kan er niet worden gegeven omdat er gewerkt wordt met natuurlijke materialen. Tijdens de drogingsperiode van de cementdekvloer zal er uitermate veel zorg moeten worden besteed dat de vloer niet wordt bevuild aangezien bevuiling tijdens de drogingsperiode zal ook zichtbaar blijven in de eindafwerking met de transparante matte coating! Het afdekken van de cementdekvloer met een damp-openfolie is aan te bevelen!

Kortom, een zeer gewaagde, uitermate robuuste vloerafwerking is een betonlook vloer in de vorm van een gevlinderde cementdekvloer afgewerkt met een coating.



Natuurlijke betonlookvloer: gepleisterde cementdekvloer


Gepleisterde cementdekvloer in realisatie
Gepleisterde cementdekvloer in realisatie
Een minder bekende vorm van een natuurlijke betonlook vloer is de gepleisterde cementdekvloer. Een gepleisterde cementdekvloer is een traditionele cementdekvloer welke na het vlinderen handmatig wordt voorzien van een pleisterpap en toevoeging.

Een techniek welke vroeger veel werd toegepast bij cementdekvloeren in garages in verband met de gunstige prijsstelling en het vrijwel geheel stofvrij krijgen van de cementdekvloer (let op: niet vloeistofdicht). Door het pleisteren van de cementdekvloer wordt er een verdichter oppervlakstructuur verkregen (dichtere poriën) met zichtbare slagen in het werk. Een gepleisterde cementdekvloer kan alléén gerealiseerd worden indien er een minimale hoogte van 50 mm beschikbaar is en ook hier betreft het een robuuste uitstraling waarbij rekening gehouden moet worden met (krimp)scheuren, craquelé en oneffenheden in het werk. Ook de gepleisterde cementdekvloer zal om onderhoudsreden in woonhuizen moeten worden voorzien van een eindafwerking zoals een coating (vloeistofdicht) en minder geschikt welke vloeistofwerend werkt een waxlaag of impregneerlaag. Een gepleisterde cementdekvloer kan volledig worden gekleurd of er kan gekozen worden voor een toplaag kleuring antraciet/zwart waarbij er géén exacte kleurbepaling mogelijk is doordat er gewerkt wordt met natuurlijke materialen. Een gepleisterde cementdekvloer wordt veelal esthetisch mooier ervaren als de gevlinderde cementdekvloer door de slagen in het werk en de verdichte oppervlak structuur echter deze natuurlijke betonvloer kan niet in elke situatie worden gerealiseerd.

Gepleisterde cementdekvloer voorzien van een transparante matte coating


Natuurlijke betonlook vloer: Monoliet / gepolijste betonvloer


Als de betonlook gietvloer te strak en te onnatuurlijk wordt ervaren is de meest voor de hand liggende keuze een natuurlijk betonlook vloer gemaakt van beton. De betonvloer wordt direct na het storten tijdens de verhardingsfase glad afgewerkt (dichte poriën) door middel van het mechanisch vlinderen ook wel polijsten genoemd.

Gevlinderde en gepolijste betonvloer
Gevlinderde en gepolijste betonvloer

De kanten van een monoliet betonvloer kunnen veelal niet machinaal worden afgewerkt waardoor deze iets afwijken van de plaatsen waar met het vlindermachine wordt gewerkt. De betonvloer kan indien gewenst volledig gekleurd worden of er kan gewerkt worden met een toplaag kleuring. Een exacte kleurbepaling is helaas niet mogelijk doordat er gewerkt wordt met natuurlijke materialen. In de betonvloer kan vloerverwarming worden verwerkt mits aan bepaalde richtlijnen wordt voldaan. Om een monoliet afgewerkte betonvloer betonlook te realiseren dient er een minimale hoogte van 70 mm aanwezig te zijn en de betonlook vloer is van nature niet vloeistofdicht. Om praktische onderhoudsredenen houdt dit veelal in dat de betonvloer in een later stadium moet worden voorzien van een transparante matte coating of moet worden geïmpregneerd. Daarnaast moet men bij een monoliet afgewerkte betonvloer er rekening mee houden dat er krimpscheuren of craquelé kan ontstaan. Kortom, monoliet afgewerkte betonvloer is een robuuste vloerafwerking ten op zichten van de gietvloer met oneffenheden in de vloer.

Offerte aanvragen
Showroom
Fotogalerij
Film
Facebook   Instagram   Pinterest