Wat is een monoliet betonvloer


Een monliet betonvloer is een betonvloer waarvan het oppervlak direct aansluitend aan het storten tijdens de verhardingsfase in één arbeidsgang glad wordt afgewerkt door het mechanisch pleisteren dan wel vlinderen genoemd. In dit geval dient de betonvloer als eindafwerking en wordt er géén cementdekvloer of andere dekvloer toegepast. Door de betonvloer monoliet af te werken wordt er een dicht en duurzaam oppervlak van de vloer verkregen. Daarnaast is het mogelijk om de toplaag nog slijtvaster te maken door het oppervlak tijdens het vlinderen in te strooien met een toeslagmateriaal of op esthetische vlak in te strooien met een kleurtoevoeging. Ook kan een betonvloer volledige gekleurd worden. In dit geval zorgt de betoncentrale dat het betonmortel al op kleur gemaakt wordt.

Een monoliet betonvloer heeft meestal een gevlekt oppervlak door het gebruik van de vlindermachine waarin verschillende kleurnuances voorkomen. 


De randen en kanten van de monoliet betonvloer worden veelal met de hand afgewerkt waardoor de kleur en kanten iets afwijkt van de plaatsen waar met grote machine’s wordt gewerkt. Om deze reden lopen de randen dan soms iets op, hetgeen uiteraard wordt geprobeerd beperkt te houden. Monoliet afgewerkte betonvloeren zijn in de regel stofarm en van nature niet vloeistofdicht.

Normeringen van betonvloeren zijn vastgelegd in de NEN 2743 – oppervlak van monolitisch afgewerkte betonvloeren.


Offerte aanvragen
Showroom
Fotogalerij
Film
Facebook   Instagram   Pinterest